Una joia modernista: el Mercat d'Alginet

Lluís J. Palop de León

Al centre del nostre poble, quasi amagat entre cases i la massa imponent del castell ajuntament, es troba un dels edificis més importants del nostre patrimoni arquitectònic. Un edifici que, a més a més, continua complint  la funció per al que va ser creat ja fa 100 anys, la venda de productes frescos i de qualitat. També ha presidit durant molts anys els actes de la nostra comissió, ja que als seus peus es plantava el nostre monument. De fet, l’espai de la plaça del mercat continua siguent escenari de les nostres globotaes i altres actes. Tot un símbol al que enguany volem retre homenatge. Efectivament, parlem del mercat d’Alginet.

Carrossa representant el Mercat en les falles de 1981.

La construcció del nostre mercat, el més antic de la comarca si exceptuem el de Cullera, fou impulsada a l’època de l’alcaldia de Peregrí Escutia, alcalde republicà d’Alginet des de 1902 a 1906, dins d’un pla de modernització i higienització de la nostra vila que ens va deixar també l’important edifici de l’escorxador (el mataor).

Per a la construcció del mercat es va disposar de l’espai que quedava lliure entre l’antic Castell i la placeta de les Malves. Cal recordar que anys abans havia estat enderrocada la torre cantonera que taponava l’actual carrer de Sant Vicent i el vall, el fossat de l’ajuntament, havia estat reblit. El projecte fou encomanat a l’arquitecte, Carlos Carbonell Pañella, arquitecte municipal de la ciutat de València però que mantenia vincles i terres a Alginet. Carlos Carbonell s’havia format a l’escola d’arquitectura de Barcelona on aprengué els corrents arquitectònics del moment, entre d’altres, el modernisme.

Falles 1979: La nostra falla plantada en front del mercat

Descripció

Així, el nostre mercat fou projectat en estil modernista, caracteritzat per la utilització de materials tradicionals, com ara la pedra de carreus, combinats amb moderns, sobre tot el ferro colat. En ell predominen les formes naturals i corbes, adornades amb  motius decoratius vegetals. Eixe és el cas del Mercat d’Alginet.

 

Carlos Carbonell, va concebre l’edifici com un llarg carrer cobert  amb una sola nau alta amb grans finestrals laterals, que donen llum i ventilació. Esta nau està oberta als laterals amb marquesines, cosa que li dóna una sensació de tindre tres naus. Els materials emprats en esta part de l’edifici són el ferro colat per a les columnes i ferro laminat en les encavallades. També s’utilitza la forja en les persianes de les finestres. Tot això es decora amb motius vegetals sinuosos, propis, com s’ha dit, del modernisme.

 

Per a la coberta s’utilitzen teules planes, algunes d’elles esmaltades en colors, cosa que li dóna colorit i gràcia. Pel que fa a les fronteres que donen al carrer Sant Vicent i a la placeta del Mercat,  l’arquitecte planificà una porta central a les dos fronteres per a accedir als llocs de venda, i una gran finestra amb  persiana de ferro forjat. Les fronteres es rematen amb un acabat escalonat i amb sengles penells (veletes). Per a salvar la diferència de nivell entre una i altra, en la frontera de la plaça del Mercat es construïren unes elegants escales de pedra. El material utilitzat és pedra calcària amb acabat abuixardat. Els laterals estaven en la concepció original de l’edifici oberts, ja que com hem dit els configuren les marquesines sostingudes amb encavallades de ferro laminat adornat en forja, i sobre elles es disposa una gran galeria de finestrals amb persianes de ferro i arcades ornamentals de ferro colat. Per al paviment s’utilitzen lloses de pedra de gres.

Vista del Mercat des de la casa dels Boluda, on s’aprecia el cromatisme de la teulada.

Importància de l’obra

Volem, des del llibret de la Falla Poble d’Alginet, remarcar la enorme importància del Mercat d’Alginet com a obra d’art, no només perquè és un element del nostre patrimoni arquitectònic local, sinó pel que significa a l’arquitectura valenciana en conjunt. Com s’ha dit és un poc posterior al també modernista mercat de Cullera, però en el nostre es mostra l’estil modernista molt més visible i exuberant. És, sense cap dubte, el precedent d’obres molt més grans i conegudes com ara el Mercat de Colón de València, també modernista i obra de l’arquitecte Mora, col·laborador i company de Carbonell. A Colón, si ens fixem, es repetixen  en gran escala les característiques del més humil Mercat d’Alginet: Dos grans fronteres monumentals, marquesines de ferro colat i laminat deixant un edifici allargat i obert, i estil modernista. 

Estat actual

Hui en dia, després de quasi 110 anys de la seua inauguració, l’estat del nostre mercat no és l’ideal, encara que sortosament tampoc està irremediablement degradat. Els anys d’ús i la inevitable adaptació a les comoditats i mesures higièniques actuals han afavorit reformes i canvis que hui desfiguren l’aspecte i la bellesa de l’edifici. La llarga filera de llocs central s’ha substituït per parades modernes tancades, que fan que els paredes s’hagen convertit en xicotetes botigues. Les portes d’accés als llocs de venda es tapiaren, i la persiana de la frontera de la plaça del Mercat ha desaparegut. Per altra banda la reforma de l’any 1994 va tancar l’edifici amb portes de PVC i va emmascarar els suports de les marquesines amb planxes de ferro prou lletges. També es va posar talla al sostre, amb la qual cosa no s’aprecia ni l’altura de la nau central ni la llum que entra a través de les persianes dels finestrals. Sortosament s’ha conservat el paviment de lloses, que amb el temps presenta un atractiu desgast.

 

Afortunadament sembla que corren nous temps per al Mercat d’Alginet, ja que es projecta una nova reforma que el continue fent útil per al propòsit per al que va ser concebut, la venda de menjar, però recuperant la seua concepció diàfana de l’espai, els seus elements decoratius i els seus materials, però adaptant-lo als temps moderns, és a dir, dotant-lo de serveis i de climatització.

 

Per això es va convocar un concurs d’idees finalment guanyat per Joan Vicent Maravilla i José Vicente Pascual amb el seu treball anomenat "Mercat_M (pal), que concebien un mercat diàfan on els llocs de venda es disposen en illes. El perímetre estarà acristalat, per tal de tindre una bona climatització, però sense que es perda la idea original. Així mateix, es restauraran els elements originals perduts o degradats. Esperem poder vore  molt prompte un dels monuments d’Alginet, el Mercat, restaurat i en funcionament.

Detall de la marquesina segons el projecte original.

 

Detall del finestral alt segons el projecte original.

 

Fotografia d’Ismael Latorre on s’aprecia el mercat sense tancar. Vista des de la plaça del Mercat.

Vols ser faller/a?

Si estàs llegint aquest punt és perquè potser estàs pensant en ser el nou membre de la comissió? Ací te facilitem el full d'inscripció per a què pugues apuntar-te. T'esperem!

Ens veiem al Casal!

Estàs interessat en saber alguna cosa concreta? Necessites aclarir algún dubte? Doncs, les portes del Casal Faller están obertes per a tu. Ens veiem els dilluns de 20.00 a 22.00 hores!

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© 2017. AC Falla Poble d'Alginet | Avís Legal